Japon ev düzenleme yöntemi Konmari felsefesini dünyaya kazandıran Marie Kondo düzenli bir hayat için düzenli bir evde oturmak gerektiğini söylüyor. Kondo, insanın ruh halinin yaşam alanıyla birbirini doğrudan etkilediğini belirtiyor. Marie Kondo yöntemine inanıyor, kendisine yerden göğe kadar hak veriyoruz. Büyük ihtimalle siz de bizimle aynı fikri paylaşıyorsunuz. Ev yerleştirmeye üşeniyor ve karmaşa içinde oturuyorsanız huzursuz olmanız sizce de normal değil mi?
Temizlik ve organizasyon uzmanı Marie Kondo, hayatımızı iyileştirecek ev düzenleme ipuçlarını bizimle paylaşıyor. Hazırlanın, Japon toplama ve düzenleme sanatı olarak da bilinen Marie Kondo tekniğine yakından bakalım. Sizin için bir araya getirdiğimiz maddeleri inceleyin ve hepsini kendi yaşamınızda deneyin. En kısa sürede farkı hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.
1. Evinizde sadece sizi mutlu eden eşyaları tutun ve diğerlerinden kurtulun.
Marie Kondo, zaman içinde her eşyayla duygusal bağ kurduğumuzu ifade ediyor. Bu eşyaların artık sevdiğimiz için hayatımızın bir parçası olduğunu anlatıyor. Diğer taraftan evlerimizde yıllar geçmesine rağmen bağ kurmadığımız eşyalar da bulunuyor. Kondo bu eşyaların sadece dağınıklığa neden olduğunu ve bunlardan kurtulmamız gerektiğini söylüyor.
Elinizden çıkaracağınız eşyaların hala kullanılabilir olduğunu düşünüyorsanız onları çöp kutusuna atmak zorunda değilsiniz. İhtiyacı olan insanlara yardımcı olmak için bu eşyaları bağışlayabilirsiniz. Böylelikle kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.
2. Eşyalarınızı kategorilere ayırın ve gruplar halinde bir arada toplayın.
Ev düzenleme tüyolarının en önemlilerinden biri, her zaman giysilerinizi düzenleyerek işe başlamanız. Kıyafetlerin hangisini kullanıp hangisini kullanmadığınızı kolayca anlayabilirsiniz. Kendinize karşı dürüst olup “Bunu bir yıl boyunca hiç giymedim” dediğiniz giysilerden kurtulabilirsiniz. Kalan giysilerinizi gruplandırarak bir araya getirmelisiniz. Tişörtler bir arada, kazaklar yan yana, çorapların hepsi birbiriyle aynı yerde olmalı. Diğer eşyalarınız için de aynı yöntemi uygulamalısınız. Mutfakta tencereler ve tavalar birbiriyle karışmamalı. Mesela yazlık ayakkabıları bir tarafa koyun, kışlık botları ayrı bir tarafa. İlaçlarınızı aynı kutuda toplayın, kabloları başka bir kutuda. Hem karışıklıktan kurtulun hem de istediğiniz her şeyi kolayca bulun.
3. Giysilerinizi minik minik katlayıp yan yana yerleştirin.
Kıyafetlerinizi katlarken geleneksel olarak üst üst koymaktan kaçının. Her birini dikey şekilde küçük küçük katlayıp yan yana koymalısınız. Tıpkı kütüphanedeki kitaplar gibi sıraladığınızı düşünün. Böylece bir baktığınızda tümünü görebilirsiniz. Diğerlerini bozmadan istediğiniz giysiyi seçip alabilirsiniz. Giysi katlama tüyoları arasında en iyisinin bu olduğuna emin olabilirsiniz.
4. Başkalarının isteklerine göre hareket etmeyin.
Unutmayın burası sizin eviniz ve hangi eşyalarla yaşayıp yaşamayacağınıza siz karar vermelisiniz. Evinizi tamamen sevdiğiniz eşyalarla yaşam tarzınıza göre şekillendirmelisiniz. Yılda bir kez misafir geliyor diye misafir yatağı bulundurmanıza gerek var mı? Televizyon izlemiyorsanız belki de evde bir TV olmamalı. Misafirleriniz sizin standartlarınıza ayak uydurmalı. Ev düzenleme ipuçları sizin yaşam alanınıza göre değişir. Aileniz ne kadar ısrar ederse etsin evde yemek yapmıyorsanız mutfak eşyası almanıza gerek yok. Unutmayın ne kadar az eşyanız olursa o kadar ferah ve düzgün bir eviniz olur. Siz belki fark etmeseniz de bu ferahlık sizi daha mutlu edebilir.
5. Marie Kondo’nun felsefesini anlamak için onu daha yakından tanıyın.
1984 yılında Tokyo’da doğmuş olan Marie Kondo sadece Japonya’da tanınan bir isim olmanın çok ötesinde. Kendisi, düzenleme alanındaki uzmanlığıyla dünyanın dört bir yanında tanınıyor. Siz de ev düzenleme konusuna kafayı taktıysanız Marie Kondo’nun kitaplarını okumanız şart: Hayatı Sadeleştirmek için Derle Topla Rahatla ve Hayattan Keyif Almak İçin At, Kurtul, Ferahla.
Kondo’nun şöhreti sadece kitaplarla kalmıyor. Netflix’te Tidying Up with Marie Kondo adında bir belgesel serisi bile var. Belgeselin her bir bölümünde Marie Kondo farklı insanların farklı yaşamlarına özel düzenlemeler yapıyor. Bir bölümde iki küçük çocuklu bir çiftin oyun odasını düzenlerken, bir diğer bölümde yas tutan dul bir kadının vedalaşması gereken eşyalarına odaklanıyor.